Straatmeubilair: wat is het precies?

Geplaatst op

In Eindhoven zijn er veel openbare ruimtes te vinden, zoals parkeergarages, openbare gebouwen en parkjes. In deze openbare ruimtes en plekken zijn er ook veel objecten te vinden, die worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Deze objecten worden ook wel straatmeubilair genoemd en ze zijn een belangrijk onderdeel van stedenbouwkundige projecten. De keuze van straatmeubilair is in sommige gevallen lastig, want het bepaalt snel de uitstraling van de openbare ruimte. Waar moet je nu precies op letten als je dit wilt aanschaffen? Onderstaand vertellen we er alles over!

Verschillende soorten straatmeubilair

Straatmeubilair wordt in alle gevallen ontworpen door landschapsarchitecten en designers. Bij het ontwerpen van dit meubilair wordt er altijd rekening gehouden met diverse factoren, zo kun je denken aan onderhoud, functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het moet passen bij de omgeving waarin het geplaatst gaat worden. Je kunt bij dit meubilair denken aan prullenbakken, bankjes, lantaarnpalen, verkeersborden, bloembakken en natuurlijk fietsenrekken. Ze hebben hierbij niet alleen een praktische functie, maar ze dragen ook bij aan de uitstraling van een openbare ruimte. Deze meubels moeten perfect passen bij de klassieke architectuur van gebouwen, maar ook in moderne stadsdelen.

Duurzaamheid van het meubilair

Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol bij het ontwerpen van deze meubels, maar ook bij het kopen van straatmeubilair. Het meubilair moet namelijk bestand zijn tegen de slechte weersinvloeden en slijtage door het enorme gebruik. Een bank wordt in een openbare ruimte vaak gebruikt en vooral als het bankje in het park staat wordt deze veel gebruikt. Het materiaal moet dus sterk genoeg zijn, zodat het bankje ook echt jaren mee kan gaan. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor onderhoudsvrije straatmeubilair, zodat je het weinig hoeft te onderhouden.

 

Wanneer je straatmeubilair moet kopen voor een openbare ruimte, is het ook van belang om naar de veiligheid te kijken. Zo wordt het meubilair gebruikt door volwassenen, maar ook door kinderen en ouderen. Speeltoestellen moeten dus veilig genoeg zijn en verkeersborden moeten goed zichtbaar zijn. Kijk dus goed naar de verschillende factoren als je van plan bent om straatmeubilair op het internet te kopen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs voor nieuws over Ford

Contactgegevens

Via info @ ford-eindhoven.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden